Et skramlotek er en slags organiseret materiale-bibliotek, hvor man kan organisere og samle forskelligt godt gammelt ‘skrammel’, pap, dimser, dioder, små motorer, gammelt legetøj og andet. Skramloteket kan bruges til ide-udvikling og visualiseringer men også som et sted hvor eleverne kan finde elementer til de løsninger og ideer, de arbejder med. Skramloteket har fokus på genanvendelighed, det at remixe og at give gammelt skrammel nyt liv igen.
I et makerspace giver det god mening at have et skramlotek og i forhold til teknologiforståelse i skramloteket bruges aktivt på mange måder. Det anbefales, at der i skramloteket også er adgang til ødelagt robotlegetøj og andet elektronisk legetøj, som eleverne kan bruge hele og dele af, samt computere og computerdele som det er tilladt at ødelægge og fjerne dele fra.
Skramloteket kan organiseres i en reol eller et skab, hvor man har kasser og æsker, hvor dimserne er organiseret. Ideen er at opbygge et materialebibliotek med en masse “teknologisk” legetøj. Brug netværket i klassen og på skolen til at få samlet et stort lager af lækkert ‘skrammel’. I henvendelsen til forældre og det brede netværk i klassen skal der gerne efterspørges dimser og legetøj med strøm og elektronik, som ikke bliver brugt mere. Lad eleverne organisere og sorterer skrammelet således at de laver systemerne ud fra det kan og selv får ejerskab til deres klasses Skramlotek.
Brug forum til at diskutere ressourcen, stille spørgsmål og komme med gode fif og idéer: Forum tråd
Der kan være MANGE forskellige materialer i et skramlotek. Det behøver ikke alt sammen være skrammel og ting der er gået i stykket. En stor del af skramloteket kan være gammelt legetøj, fordi der virkelig er mange gode timers leg og kreativitet at hente i disse typer af materialer.
Men det kan som sagt også være meget andet, som bøger, stofrester, mælkekartoner, konservesdåser, garn, ja, det er faktisk næsten kun fantasien ( og pladsen ) der sætter grænser for hvad der kan være i et skramlotek.
Hvad med oprydning???
Ja, der kommer til at rode i et skramlotek. Sådan er det bare. Derfor er det godt at få snakket sammen om, hvem og hvornår der ryddes op, og hvem der i perioder har ansvar for det. Det kan løses på mange måder. Nogle elever ELSKER at sortere og rydde op, og det er næsten mere tilfredsstillende end at komme i bund på børneværelserne derhjemme, når først man er færdig. 😉
Gode store skilte eller folie på beholdere og kasser, gør det nemmere for alle at putte tingene rigtig på plads igen. Men ja, hvor der er kreative hoveder, der rodes også tit. Og det gør slet ikke noget, når det måske er det der faktisk er meningen.
Nedenfor vises ressourcer som er udvalgt baseret på tags
Nedenfor vises ressourcer indenfor samme emne