I løbet af et undervisningsforløb, hvor eleverne skal løse problemstillinger gennem en innovativ designproces, opstår der ofte behov for tilegnelse af ny viden og færdigheder. Til dette kan det didaktiske princip faglige loops anvendes.
Faglige loops placeres typisk inden et forløb eller i intro- og konstruktionsfasen, så eleverne kan anvende den nyerhvervede viden og færdigheder videre i designprocessen.
I introfasen kan de faglige loops bestå af eksempelvis ny viden, der bidrager til en dybere forståelse af den konkrete problemstilling, såsom oplæg fra underviser eller eksterne samarbejdspartnere.
I konstruktionsfasen kan der ligeledes være behov for faglige oplæg eller grundlæggende kurser i brugen af de forskellige teknologier og materialer. Ved brug af faglige loops i teknologier og materialer kan elevgruppen eventuelt opdeles i mindre hold, hvilket giver underviseren mulighed for at yde mere individuel støtte og mindske eventuelle flaskehalse ved de forskellige teknologier.
Faglige loops kan enten være planlagt på forhånd eller opstå undervejs i designprocessen. Længden og indholdet af et fagligt loop kan variere afhængigt af forløbet samt elevernes behov og niveau og kan strække sig fra eksempelvis et enkelt videoklip til en længere undervisningssession.
Sammenfattende kan faglige loops ses som et væsentligt element i undervisningsforløb, der giver eleverne mulighed for kontinuerligt at tilegne sig ny viden og færdigheder i takt med, at de arbejder sig igennem den innovative designproces.
Baggrund
Faglige loops er inspireret af Karsten Schnacks loopmodel (2020) samt Karsten Gynthers (2014) didaktiske model med formidlingsloops, hvor eleverne får nødvendige instruktioner, ny viden og færdigheder undervejs i undervisningsforløbet. Faglige loops udgør også en central del af de didaktiske prototyper, som blev udviklet i forsøget med teknologiforståelse som en ny faglighed i folkeskolen (Tekforsøget.dk).
I denne video fra Tekforsøget.dk uddybes sammenhængen mellem faglige loops og feedbackloops.
Litteratur
Gynther, K., & Lerche Christensen, V. (2014). Didaktik 2.0 : læremiddelkultur mellem tradition og innovation (1. udgave). Akademisk.
Fougt, S. S., & Philipps, M. R. (2020). Teknologiforståelse – i et scenariedidaktisk perspektiv (1. udgave). Hans Reitzel.
Nedenfor vises ressourcer som er udvalgt baseret på tags
Nedenfor vises ressourcer indenfor samme emne