Billedcollage med eksempler fra aktiviteter i spiludviklingsforløbet
U Undervisning
Markér som favorit Fjern som favorit

Gamezone: Spiludvikling i børnehøjde

  • Fag På tværs af fag
  • Emne Didaktik
  • Trin Mellemtrin, Udskoling
  • Tidsforbrug
  • Sværhedsgrad

Computerspil er en naturlig del af mange børn og unges fritid. Derfor er spiludvikling en meningsfuld problemstilling at udforske i grundskolen. Ved at introducere eleverne for en scenariedidaktiske tilgang til spiludvikling, kan vi ikke kun engagere dem, men også forberede dem på en verden uden for skolen, hvor denne faglighed anvendes på innovative måder.

Scenariebaseret læring
Forestil dig, at du som underviser er ejer af en spilvirksomhed, og dine elever indtager forskellige roller som fx programmører, grafiske designere og merchandise-udviklere. Denne tilgang giver mulighed for at aktivere og styrke elevernes forestillingsevne, samtidig med at de lærer om spiludvikling gennem en praktisk tilgang.

Læs mere om scenariedidaktik

Fokus på designproces
I undervisningsforløbet fokuseres der på at producere noget til nogen gennem en struktureret designproces. Eleverne vil opleve en vekslen mellem analyse og produktion i designprocessen, hvor de gennem faglige loops får mulighed for at forfine deres spilidéer og udvikle tilhørende controller og merchandise.

Få mere viden om Faglige loops i designprocessen

Opgaven før teknologien
I dette undervisningsforløb lægger vi vægt på, at opgaven og ideen kommer før teknologien. Dette betyder, at eleverne først og fremmest fokuserer på udviklingen af deres spil, og dernæst på hvordan teknologien, som et værktøj, kan være med til at realisere deres idéer.

Præsentation og feedback
Som en del af forløbet vil eleverne få mulighed for at præsentere deres spil og merchandise på en spilmesse, hvor det er oplagt at lade slutbrugerne, fx yngre elever, få mulighed for at afprøve spillene og give feedback. Dette er med til at skabe en autentisk oplevelse for eleverne og give dem en følelse af, at deres arbejde har en reel betydning for målgruppen.

Didaktiske overvejelser
Undervisningsforløbet er baseret på en scenariedidaktisk tilgang, hvor underviseren faciliterer en struktureret designproces. Aktiviteter og opgaver er beskrevet i et makerskema, så der sikres en god struktur og progression i forløbet, og det er muligt at justere opgaverne løbende, så de passer til elevernes forskellige forudsætninger og individuelle behov.

Få mere viden om Makerskema

Makerskema med forskellige opgaver

Kapitler

Forløbet indledes med introfasen, hvor eleverne præsenteres for problemstillingen og uddannes derefter til at blive spiludviklere.
Eleverne skal udvikle et spil, en controller og merchandise. De skal præsentere deres arbejde til den store spilmesse – “GameZone”,

I uddannelsen – som vi kalder et fagligt loop – skal eleverne “hacke” et spil på Microsoft MakeCode Arcade og arbejde med grafik.
Den viden fungerer i næste fase, som forudsætning for at løse skal opgaverne.

Næste fase er fordybelses- og konstruktionsfasen – også kaldet midten.
Her arbejder eleverne ud fra “makerskemaet” i grupper á 2-4.
Eleverne skal lave de gule opgaver først , derefter må de vælge de “hvide” opgaver, som er valgfrie.

Outrofasen består af spilmessen “GameZone”.
Her skal elevernes spil, merchandise og controller afprøves og præsenteres.
Sørg for at invitere gæster, som skal afprøve spillene, da tilstedeværelsen af en slutbruger er et vigtigt ingrediens i designprocesser og når man arbejder med scenariedidaktik. 

Materialet er udarbejdet af
CFUmaker, Mark Krogh Holler, Anja Emilie Madsen
Creative Commons - CC BY NC
Læs om rettighederne til dette materiale »