I dette forløb arbejdes i billedkunst med at skabe bevægelige skulpturer eller mobiler i et forløb om bæredygtighed. Forløbet kaldes “A Wish to the Sky” og det henviser til et ønske rettet mod himlen eller universet om en verden, hvor mennesker, natur og ressourcer kan eksistere i balance – både nu og i fremtiden – et håb for fremtiden.
For at sætte scenen i forhold til forløbet, begynder man med en øvelse, hvor der sættes fokus på naturens mangfoldighed ved at gå helt tæt på naturen med et mikroskop.
Derefter deles eleverne i grupper. Hver gruppe skal lave en skulptur, som kan hænge som en slags mobile. Skulpturen skal bestå af nogle cirkler skåret på lasercutteren i forskellige størrelser. Hver gruppe får et element, som de skal tænke sammen med deres skulptur. Det handler om jord, vand, ild, luft og æter.
Forløbet her er tænkt til billedkunst, men det kunne være oplagt at arbejde med det tværfagligt med nogle af de naturvidenskabelige fag eller at løfte det op til at blive et PBL forløb (Projektbaseret Læring).
Brug forum til at diskutere ressourcen, stille spørgsmål og komme med gode fif og ideer: Forum tråd
Lad eleverne gå på opdagelse i naturen omkring jer og find forskellige naturmaterialer som blade, blomster, frøstande, sedimenter fra fx. stranden og lignende.
Tilbage på skolen placerer I de fundne materialer under et mikroskop. Når eleverne finder et objekt, som er særligt spændende, tages et billede. Nogle mikroskoper kan selv tage billeder, men ellers kan I også bruge en mobiltelefon til at fotografere.
Koldnålsradering
Lad eleverne udvælge en skitse til at arbejde videre med. Læg skitsen under et stykke gennemsigtigt plastik eller plexiglas. Eleverne ridser i plastikken med en radernål eller søm. Husk at minde eleverne om, at det de laver bliver spejlvendt, når det trykkes. Så det skal der tages højde for i forhold til billedets komposition.
Når motivet er færdigt, indfarves pladen med sværte og aftørres derefter nænsomt. Derefter kører I pladen igennem trykpressen under højt tryk. Husk at det er vigtigt at papiret er fugtigt, når I kører det gennem trykpressen, så det kan suge farven op.
Se eventuelt videoen fra Museum Jorn, hvor processen vises.
Lad eleverne udarbejde nogle skulpturelle mobiler i grupper. Disse skal ophænges, på en måde så man ser dem, når man kigger op. De kan eksempelvis monteres som vist her i lyskasser eller i ovenlysvinduer. Eleverne arbejder i skiltefolie, som monteres på gennemsigtige lasercuttede akrylcirkler. Hver gruppe har flere cirkler til rådighed. Størrelserne og antallet kommer an på det sted, jeres skulpturer skal hænge.
I det viste eksempel bestod skulpturen af: 1 – 40 cm Ø, 2 – 30 cm Ø. Derudover var det muligt selv at vælge hvor mange mindre cirkler der skulle bruges (Ø = 20, 15, 10 cm ). Desuden var der et laserskåret objekt, som symboliserer, det element skulpturen repræsenterede. Husk at skære et lille hul til ophængningen af cirklerne i hver akrylcirkel.
Fortæl eleverne om de fem elementer og deres betydning historisk og i forhold til samtiden og bæredygtighed.
Læg nu fem stykker stort papir rundt omkring borde i klassen. Skriv hver af de fem elementer på papirerne. Lad nu eleverne gå rundt mellem bordene og tegne hvad de tænker på når de forbinder elementet med bæredygtighed. Papirerne kan efterfølgende bruges, når eleverne i grupper skal arbejde videre med projektet.
Vand : Forurening af havene og drikkevandskilder, smeltende iskapper og stigende havniveauer, forsuring af havene.
Luft: Luftforurening fra fabrikker, biler og skovbrande, øget mængde CO2 og andre drivhusgasser, som bidrager til global opvarmning
Jord: Erosion og ørkendannelse, udpining af jorden på grund af intensiv landbrugsdrift og tab af biodiversitet.
Ild: Skovbrande, ofte forværret af tørke og stigende temperaturer, samt brugen af fossile brændstoffer, der frigiver CO2.
Æter: Æter blev oprindeligt anset for at være stoffet, som fyldte himlen og rummet, og som guderne indåndede. Æter blev ofte koblet til det himmelske, sjælen og Guds nærvær. Det repræsenterede forbindelsen mellem det jordiske og det guddommelige. Æter kan derfor repræsentere den overordnede balance i naturen, som klimakrisen forstyrrer. Ubalance mellem elementerne fører til uforudsigelige klimaændringer.
Opdel eleverne i mindre grupper på 2 – 3 personer, som hver har ét af de fem elementer (luft, ild, jord, vand, æter), der de skal arbejde med. De kan bruge papirerne fra dégenereringen til at lade sig inspirere til, hvordan deres skulptur skal se ud.
Lad grupperne diskutere:
Lad derefter grupperne udarbejde skitser til alle deres cirkler.
Hvis eleverne ikke er fortrolige med folieskæreren, så lav et lille kursus i hvordan den skal bruges. I dette forløb anvendes Scan’N Cut maskinen.
Når eleverne har fået skåret de forskellige dele på folieskæreren, monteres disse dele på akrylcirklerne. Vær opmærksom på ikke at sætte for mange fingeraftryk på akrylen.
Cirklerne monteres med kraftig transparent akryltråd eller alternativt fiskesnøre. De monteres eventuelt på et trækryds, og hele skulpturen ophænges under vinduet.
Nedenfor vises ressourcer som er udvalgt baseret på tags
Nedenfor vises ressourcer indenfor samme emne