Forløbet her er inspireret af et forløb udviklet af billedkunstlærer Linda Larsen fra Gåsetårnsskolen i Vordingborg. I Lindas sjetteklasse arbejdede eleverne med at producere grafiske designs til skabene i madkundskab vha. folieskæreren. Deres designs skulle vise, hvad der var i skabene og samtidigt være smukke dekorationer i rummet.
I forløbet her har udgangspunkt i arbejde med designcirklen, som er udviklet af Aarhus Universitet, og de forskellige trin i forløbet er bygget op efter faserne i modellen. Lær mere om designcirklen her.
Ideer til lignende forløb
Her omhandler det udsmykning af madkundskabslokalets skabe, men du kan sagtens lave forløb som minder om, hvor det fx omhandler skabe eller skuffer i andre fag. Du kan også vælge, at eleverne skal lave flotte skilte til skolens faglokaler, som med deres tegninger fortæller noget om, hvad faget handler om.
Det vil være en fordel, at eleverne inden forløbet kender til de grundlæggende funktioner i folieskæreren.
Se eventuelt nogle af disse videoer for at komme i gang med folieskæreren.
Problem:
I madkundskabslokalet viser skabene ikke hvad der er i skabene. Lågerne er grå og anonyme. Skolen ønsker noget mere mere liv, kreativitet og spræl i i lokalet og på skabene. Klassen går derfor i gang med at finde på en dekoration af skabene som dels viser, hvad der er i skabene, men som samtidigt også giver liv og farver til skabene.
Designudfordringen lyder:
Design skilte til skabe i madkundskab, som viser, hvad der er i skabene.
Jeres design skal skæres på folieskærer og være lavet ud fra en håndtegning.
Gå med klassen ned i madkundskabslokalet og tag lokalet i øjesyn. Kig på rummet, skabene og undersøg hvordan lokalet ellers ser ud. Lad eleverne tage billeder. Tag billeder af hver enkelt skab åbent, så I kan huske indholdet af skabene, når I kommer tilbage i klassen. Tag også billeder af andre ting i rummet.
Tilbage i klassen drøfter I hvordan man både kan kan lave nogle flotte designs til skabene, som passer til rummet. Herunder er forslag til spørgsmål:
I det viste eksempel her besluttede klassen, at alle designs skulle monteres oven på en gul cirkel, for at skabe en sammenhæng. Men ellers var det op til eleverne, hvilke farver de brugte.
Tal med eleverne om, hvad der findes i skabene i madkundskabslokalet (fx tallerkener, vægte, gryder, bestik). Kig på billederne taget nede fra madkundskabslokalet.
Del papirer ud og bed eleverne lave 5 hurtige skitser af forskellige genstande, der findes i skabene. Bed dem om at arbejde med enkle streger uden for mange detaljer.
Opdel eleverne i mindre grupper, og bed dem vise deres skitser til hinanden i små grupper og giver konstruktiv feedback.
Tip til god feedback er:
(Inspireret af Ron Berger, Be kind, Be helpful, be specific)
Lad nu eleverne vælge den bedste skitse til at arbejde videre på.
Inden eleverne går i gang med at tegne deres håndtegnede design, så kan du med fordel introducere dem til, hvordan man tegner et godt design, som folieskærerens skanner kan læse. Her er et par tips:
Du kan med fordel vise dem et eksempel på et design med flere farver, da det ellers kan virke ret abstrakt for eleverne at forstå. I billedgalleriet kan du se, hvordan du kan lave et eksempel, hvor hvert lag af designet er monteret på sit eget stykke plastik, og derefter samlet.
Lad eleverne arbejde på at lave deres design og få dem skåret på folieskæreren.
Hvis eleverne ikke kender til at arbejde med folieskærer, kan du lave et fagligt loop, hvor de bliver introduceret for maskinen. Der findes i højre side links til videoer, I kan se til de to typer folieskærer, som laves af Brother Scan’N Cut – CM-modellerne og DX-modellerne.
For at se hvordan I kan arbejde med håndtegninger, kan I desuden se videoen om håndtegninger.
Når alle designs er færdige, monteres de på skabslågerne.
Her kan det være en fordel at have målt op på alle skabe, hvor elevernes designs skal placeres, så det bliver en ensartet ophængning.
Gå ned i madkundskabslokale, og gå rundt og se alle skabene med skiltene på.
Forklar eleverne, at de skal reflektere over deres designproces: Hvad gik godt? Hvad var svært? Hvad kunne forbedres?
Giv dem tre refleksionsspørgsmål at tænke over:
Klassen samles, og nogle elever deler deres vigtigste læring fra processen.
Nedenfor vises ressourcer som er udvalgt baseret på tags
Nedenfor vises ressourcer indenfor samme emne