I dette forløb skaber eleverne 3D-papirklip ved hjælp af en folieskærer. De tegner motiver, som derefter indscannes og skæres ud i falsekarton. For at opnå den tredimensionelle effekt arbejdes der i flere lag, som til sidst monteres i en æske.
Mål
Eleverne skal:
Forløbet er udviklet i et samarbejde mellem billedkunstlærer Helle Lyngbye Kolbe fra Biersted Skole og pædagogisk konsulent Anja Emilie Madsen fra UCN CFU.
Brug forum til at diskutere ressourcen, stille spørgsmål og komme med gode fif og ideer: Forum tråd
I dette forløb tager vi afsæt i kunstneren Elisa Mearelli, som skaber tredimensionel kunst i papir og eksperimenterer med komposition og lys i sine 3D-papirklip.
Se eksempler på Elisa Mearellis værker på hendes Instagram-profil eller via denne Google-søgning.
Forklar først og vis eksempler på, hvordan papirklip fungerer, herunder hvordan der kan skabes negative og positive rum i motivet. Lad derefter eleverne brainstorme og komme med idéer til, hvordan de kan bygge deres 3D-papirklip op i flere lag. De skal som minimum have tre lag for at skabe tilstrækkelig dybde i det færdige 3D-papirklip.
I kan eventuelt tage udgangspunkt i det samme tema, fx Ind i naturen eller På havets bund.
Sådan gør I:
Hvis du vil fjerne tuschstreger, kan du bruge rettelak eller rettetape.
Følgende vejledning passer til en Brother ScanNCut-folieskærer:
Find vejledning til Brother ScanNCut her.
Hvis jeres folieskærer ikke har en indscanningsfunktion, kan I også scanne tegningerne ind på en kopimaskine. Vær dog opmærksom på, at størrelsen ikke må ændres undervejs i processen.
I dette forløb har vi laserskåret en kasse, hvor de færdige papirklip skal monteres. Fil til denne + æske ligger under kapitel med Materialer og teknologier. Der kan også anvendes en lille skoæske o.l.
Det forreste papirklip kan monteres direkte på kassens forside og for at skabe afstand til det næste lag, kan der anvendes klæbepuder.
Afprøv forskellige steder og baggrunde til udstillingen af jeres 3D-papirklip.
En mørkere baggrund kan fx være med til at fremhæve detaljerne i det hvide falsekarton.
I kan også sætte dem i vindueskarmen eller stable dem i grupper.
Der er udarbejdet et makerskema til forløbet, som både kan give et godt overblik samt mulighed for at organisere de forskellige aktiviteter. Her er der også bud på udfordringsopgaver, hvor eleverne kan eksperimentere med flere lag, forskellige materialer og/eller lyskilder.
Læs mere om Makerskema her
I skal bruge:
Laserskåret æske
I dette forløb har vi laserskåret ramme + æske i 3 mm. træpap. Find filer under ressourcer.
Nedenfor vises ressourcer som er udvalgt baseret på tags
Nedenfor vises ressourcer indenfor samme emne