billede af holder til mobiltelefon lavet i 3D print
U Undervisning
Markér som favorit Fjern som favorit

Design en holder til din smartphone

  • Fag Håndværk og design
  • Emne Design
  • Trin Mellemtrin
  • Tidsforbrug
  • Sværhedsgrad

Eleverne arbejder i håndværk og design med at designe en holder til deres mobiltelefon. Holderen skal de bruge til et forløb i billedkunst om stopmotion. Der stilles derfor nogle meget konkrete krav til deres holder, så de lever op til de funktioner, som de skal bruge dem til.

Krav til holderen:

  • Holderen skal kunne holde deres egen telefon i en position, så kameraet peger hen imod det de skal optage. Vinklen på telefonen har betydning. Det er vigtigt at den ikke peger for meget opad eller nedad. Kameraet bag på telefonen skal også være fri af holderen.

  • Holderen skal kunne klappes sammen eller tages fra hinanden på en måde, så den kan komme i skoletasken uden af gå i stykker.

  • Holderen laves i 3D print

Eleverne arbejder ud fra modellen FIRE design.

Du finder 3D modelleringsprogrammet TinkerCAD her: TinkerCAD

Kapitler

Eleverne undersøger forskellige måder de kan få deres telefon til at stå på den rigtige måde, så de kan bruge den til stop motion. De afprøver, hvordan telefonen placeres bedst for at få optimale billeder, stabilitet og at den bliver nem at betjene, når der skal laves optagelser til stop motion. De undersøger også hvordan man kan arbejde med forskellige typer af hængsler og samlinger, da deres holder skal kunne puttes i tasken, når den ikke bruges.

3D billede af et hængsel fra TinkerCADs Gallery
3D billede af et hængsel fra TinkerCADs Gallery

Eleverne tegner forskellige skitser til deres holder. 

De kan også lave simple prototyper, som tester deres idé fx i skum, LEGO eller modellervoks. Modellerne testes. Evt. forbedringer indarbejdes.

Billede af en person, som skærer en prototype til en holder til mobiltelefonen i skum
Billede af en person, som skærer en prototype til en holder til mobiltelefonen i skum

Herefter kommer et fagligt loop omkring æstetikken og funktionaliteten af deres produkt. Altså at de fx. overvejer ikke at lave alt for skarpe hjørner og små ting som stikker ud på deres ting, så de risikerer at brække af eller hænge fast i noget i skoletasken. Nogle overvejer muligvis at designe noget opbevaring til deres holder fx en æske eller en lille pose.

Så går eleverne i gang med at designe deres holder digitalt i fx. TinkerCAD. Fordi eleverne har lavet deres prototyper i 1:1, så vil de kunne bruge prototypen at måle på, når de designer deres holder på computeren.

Holderen printes eller skæres. Evt. poser og æsker til holderen udarbejdes herefter. Ofte vil man i denne fase have behov for at iterere frem og tilbage og tilpasse designet, så det bliver som man havde planlagt.

Billede af to 3D printere.
Billede af to 3D printere.

Klassen tester nu deres holder i billedkunst i deres stop motion forløb. Næste gang de mødes i håndværk og design reflekteres over deres designs fordele og ulemper. Der diskuteres, hvad der vil gøre anderledes, hvis de skulle lave den igen.

Her kan man evt. overveje at lade eleverne designe holdere til fx. skolens PLC, som elever så kan komme og låne. Her vil evt. nye ændringer i designet kunne indarbejdes.

Billede af en optagelse til en stop motion film
Billede af en optagelse til en stop motion film

Materialet er udarbejdet af
CFUmaker, Helle Damgaard Melin
Creative Commons - CC BY NC
Læs om rettighederne til dette materiale »