Dette undervisningsforløb lader eleverne arbejde som små forskere, der skal undersøge, hvordan planter trives bedst under forskellige betingelser. Gennem Engineering Design Process (EDP) modellen arbejder eleverne med at designe, gennemføre og evaluere deres egen undersøgelse, mens de bruger teknologierne micro:bit, Enviro:bit og eventuel Hummingbird til at indsamle data om miljøfaktorer.
Formål
At eleverne:
Brug gerne vores Maker-forum til at diskutere ressourcen, stille spørgsmål og komme med gode fif og ideer.
Ekstra materialer
Varighed: 1 lektion
Formål med fasen
Denne fase handler om at vække elevernes interesse og skabe en forståelse for problemstillingen. Det er vigtigt, at eleverne forstår udfordringen og bliver motiverede til at løse den.
Aktiviteter
Introduktion til problemstillingen
Teknologiintroduktion
Varighed: 2 lektioner
Formål med fasen
I denne fase skal eleverne indsamle viden og baggrundsinformation, som de kan bruge til at udvikle deres undersøgelsesdesign. Det handler om at få en dybere forståelse af problemstillingen.
Research om planters vækstbetingelser
Læring om målinger og teknologi
Metoder til at måle plantevækst
Varighed: 3 – 4 lektioner
Formål med fasen
I denne fase skal eleverne udvikle deres undersøgelsesdesign. Det handler om at omsætte deres viden til en konkret plan for, hvordan de vil undersøge problemstillingen.
Aktiviteter
Udvikling af undersøgelsesdesign
Programmering af micro:bit
Varighed: 1 lektion – planten skal dog observeres over længere tid
Formål med fasen
I denne fase skal eleverne gennemføre deres undersøgelse. Det handler om at indsamle data og observere planternes udvikling over tid.
Aktiviteter
Opsætning af forsøget
Dataindsamling og observation
Varighed: 2 – 4 lektioner
Formål med fasen
I denne fase skal eleverne analysere deres resultater og vurdere, om de har fundet svar på deres problemstilling. Det handler om at fortolke data og drage konklusioner.
Aktiviteter
Dataanalyse
Vurdering af resultater
Konklusion
Brug elevernes erfaringer fra forløbet til at lave en præsentation om deres opsamlede viden fx via en planche, podcast, video, stop motion osv.
Automatisk datalogning med micro:bit 2.0 og Enviro:bit
Med denne kode starter du at logge temperatur, luftfugtighed og lysniveau. Dataen bliver gemt på micro:bit’en, og du kan trække den ud, når du er færdig med at logge. Se denne video for at se, hvordan I får adgang til dataene på micro:bit’en.
Ved tryk på knap a, starter micro:bit’en med at logge data. Trykkes der på knap a+b, nulstilles micro:bit’en og al data slettes.
Den er kodet til at logge en gang i timen. Tidsintervallet kan ændres ved at justere tallet i denne blok.
Her er der et forslag til hvordan en holder til micro:bitten kunne se ud
Kode til en roterende base
Denne kode får en motor til at rotere, som kan bruges til at lave en roterende base til planten. I dette eksempel bliver der brugt et Hummingbird-sæt til at styre motoren. Læs mere om Hummingbird sættet her.
Se STL-filerne for 3D-tegninger til basen.
Udover Hummingbird-sættet og en micro:bit, skal der også bruge 4 kuglelejer af type 608ZZ 8x22x7mm. De kan eksempelvis købes her.
Basen begynder at rotere ved tryk på knap a og ved tryk på knap b, stopper den med at rotere.
Styr hastigheden med en drejeknap
Med denne kode kan du styre hastigheden på motoren med en drejeknap som denne.
Få planten til at rotere med lyset
Denne kode bruger to micro:bits: én til at styre motoren i Hummingbird-sættet og én til at måle lyset. Hvis lysniveauet er under en bestemt grænse, vil motoren begynde at rotere, indtil lyset er over niveauet.
Kode til den micro:bit, der måler lyset
Kode til den micro:bit der styrer motoren
Nedenfor vises ressourcer som er udvalgt baseret på tags
Nedenfor vises ressourcer indenfor samme emne