U Undervisning
Markér som favorit Fjern som favorit

Visuel fortolkning af digte – Det sner med fjer

  • Fag Dansk
  • Emne Didaktik
  • Trin Mellemtrin
  • Tidsforbrug
  • Sværhedsgrad

Dette forløb tager udgangspunkt i bogen “Det sner med fjer” af Karen Filskov. Bogen indeholder 32 digte om fugle og deres liv. Målet er at kombinere læsning, læseforståelse, fortolkning og kreativ skabelse, så eleverne får mulighed for at udforske både det litterære og det visuelle udtryk.

Ved at benytte en legende tilgang – kombineret med praksisfaglige aktiviteter – i litteraturarbejdet, giver det mulighed for en mere alsidig og varieret undervisning, der åbner for op for flere sanser. Dette kan bidrage til øget læseforståelse, da eleverne skal inddrage så mange detaljer som muligt fra digtene i deres kreative figurer.

Bogen/e-bogen “Det sner med fjer” kan lånes på alle CFU-erne som enten analog bog eller e-bog.

Kapitler

Der er beskrevet masser af gode forløbsaktiviteter til selve bogen på posten på mitCFU, men her er beskrevet et forløb, hvor eleverne skal bygge fugle i forskellige materialer.

Forløbet:

  1. Introduktion til digtene

Læreren introducerer bogen og fortæller om digtenes opbygning. Der arbejdes kort med, hvad det vil sige at tolke et digt visuelt.

  1. Pararbejde

Eleverne arbejder i par. Hvert par får udleveret et fugledigt fra bogen. Deres opgave er at læse digtet, forstå dets indhold og identificere de centrale elementer, de vil visualisere. De skal bestemme hvem, der gør hvad.

  1. Kreativ byggeproces (ca. 45 minutter)

Eleverne skal bygge en figur, der passer til deres digt, ved hjælp af materialer som pap, makedo og andre kreative redskaber fra f.eks. skramloteket. Figuren skal visualisere fuglen fra digtet.

  1. Midtvejs-feedback (valgfri)

Halvvejs i byggeprocessen samles klassen for at dele idéer og give hinanden konstruktiv feedback. Det kan f.eks. handle om, hvordan digtet kan udtrykkes bedre gennem figuren, eller hvordan arbejdet kan forbedres teknisk.

  1. Udstilling og præsentation

Når figurerne er færdige, arrangeres en udstilling i klassen eller et andet passende område. Hvert par udstiller deres figur sammen med digtet, og der afholdes en “kunstrunde,” hvor eleverne går rundt, læser hinandens digte og ser på de tilhørende figurer.

  1. Refleksion og afrunding

Klassen samles for at reflektere over processen:

    • Hvordan var det at arbejde med at tolke og bygge?
    • Hvad var sjovt eller udfordrende?
    • Hvilke nye indsigter fik de om digte og kreativitet?

       

      Materialer

      • Bogen eller e-bogen “Det sner med Fjer”
      • Byggematerialer: Pap, makedo, sakse, fjer, ispinde etc. Alt hvad der er i skramlotektet
      • Udstillingsmaterialer: borde, skilte til digte, evt. plakater eller podier.
      Materialet er udarbejdet af
      Henriette Hjelm Hansen, Anja Emilie Madsen
      Creative Commons - CC BY NC
      Læs om rettighederne til dette materiale »